Friday, April 24, 2009

SEKUNTUM ROSELA PELIPUR LARA - IMAN SAMUDRASekuntum Rosela Pelipur Lara, merupakan catatan renungan Iman Samudra selama berada di Nusakambangan. Ditulis dalam keterbatasan di balik jeruji besi namun tanpa kehilangan elan vital sebagai pejuang. Sebuah furqon [pembeda] antara yang haq dan yang Bathil, diungkap dengan tuntas. Buku ini lebih tepat dikatakan sebagai buku pedoman, terlahir sebagai bagian perjuangan terakhir sang mujahid.

Kematianya bukan kemuncak kehidupan . Meyahut panggilan illahi dengan senyuaman yang tidak putus walau roh berpisah dari badan.Risiko para mujahid sangat tinggi dan ianya puncak perjuangan.

Tapi keyakinan telah mengatasi segalanya .Syahid itu tidak mati atau tidak berhenti dan ianya akan berlansung hingga kiamat.

Pilihan untuk syahid adalah angan semua umat Islam, tapi untuk melaksanakan bukanlah seperti satu acara lumba lari kerana pecutan orang untuk menamatkan seluruh denyut nadinya dengan sasaran syahid adalah mudah tapi kekuatan untuk pertarungan itu sukar kerana antara nikmat dunia yg jadi penghalang utama dengan kesanggupan untuk kita zuhud , sanggup berjuang demi agama dan sanggup lakukan apa sahaja serta menerima hukuman adalah halangan yang sangat besar hingga membuat umat Islam rasa tersangat sukar serta sering mundur.

Ramai yang tersungkur hanya kerana tersepak batu dunia sahaja dan rasa ngilu di kakinya membuat dia bosan dan muak dengan laungan berjuang ke jalan Allah , lagi senang mati kerana makan atau kerana harta.

Di manakah tempatmu rosella ? sudah tamatkah perjuanganmu? tidak! insayallah akan banyak lagi rosella itu buat wangian di syurga.

Data buku
JUDUL: Sekuntum Rosela Pelipur Lara

PENULIS: Imam Samudra

PENERBIT: Ar Rahmah Media. Bintaro Jakarta Selatan. Telp: 021 68884 1087. E-mail: info@arrahmah.com website : http://www.arrahmah.com/

ISBN: 978-979-15248-3-4

TEBAL: 188 hlm

CETAKAN : I-Januari 2009 Muharram 1430

No comments:

MY CURRICULUM VITAE

FREE BLOGGER TEMPLATE