Saturday, August 4, 2007

ERTI SEBUAH PERSAHABATAN....UKHUWAH FILLAH...
Ukhuwah fillah..

Kerap kali kita sering menyebut kata-kata ini di akhir pertemuan dengan SAHABAT-SAHABAT kita...namun..adakah kita betul-betul menghayati ape yang kita perkatakan itu...atau adakah ianya sekadar retorik semata-mata...kata penyedap telinga sahaja..

Kita menyatakan "UKHUWAH FILLAH"...tetapi adakah kita menolong sahabat kita ketika susah...atau adakah kita bersedia menjadi MENJADI PENDENGAR SETIA masalah sahabat kita itu...adakah begitu susah hannya untuk menjadi PENDENGAR SETIA ??walaupun kita tidak berupaya menyelesaikan masalah sahabat kita,namun cukuplah sekadar menjadi pendengar masalah yang baik..

Sahabat kita itu memerlukan SESEORANG untuk meluahkan perasaannya...tetapi akibat terlalu sibuk...kita kerap memberi alasan "Busylah,lainkalilah ye" ataupun "Nanti-nantilah,aku sibuk ni"..tahukah perkataan itu mungkin mengguris hati sahabat kita...pernakah kita terfikir...sahabat kita hannya meminta tidak sampai 10% masa kita dalam 24 jam untuk kita mendengar luahan mereka...

Oleh itu sahabat-sahabat..marilah kita sama-sama menjadi pendengar yang baik...ianya mungkin dapat meredakan masalah sahabat kita itu...Janganlah kita hannya pandai mengungkapkan kata-kata manis sewaktu senang,tetapi di kala susah,kita menjauhkan diri daripada sahabat kita...

Ingatlah,jagalah hubungan kita semua dengan sahabat-sahabat kita...

"UKHUWAH FILLAH"

"SESEORANG DI ANTARA KALIAN (TIDAK DIKATAKAN) BERIMAN SEHINGGA DIA MENCINTAI SAUDARANYA SEBAGAIMANA DIA MENCINTAI DIRINYA SENDIRI"(HADIS RIWAYAT BUKHARI DAN MUSLIM)

DIPETIK DARI KITAB "HADITS ARBAI'N AN-NAWAWIYAH"

1 comment:

mashie said...

salam..

nice job Naqi. kadang2 berposting itu dapat menjarakkan kita sikit dari gejala maksiat n kebejatan akhlak masa kini.

berjarak sangat pun tak elok juga. cz tak da pulak orang yang nak amar ma'rauf nahi mungkar.

saya akan add awak sebagai member blogging saya. salam ukhuwah blogging fillah..

mashitahjuki.blogspot.com

MY CURRICULUM VITAE

FREE BLOGGER TEMPLATE